Transsoolisus

2 minutit

Ei tahaks ületähtsustada Caitlyn Jennerit ja tema fotot Vanity Fairi esikaanel, aga kes vähegi USA või Suurbritannias meediat jälgib, on täheldanud, et just eelmisel aastal jõudsid transsoolisusega seotud teemad ka peavoolumeediasse ning oma roll on selles ka Jenneril.

Alles samasooliste paaridega harjuda püüdvas Eestis võib küsimus transsooliste õigustest tunduda vägagi kauge ja eriti marginaalsena, aga just sellepärast tulebki neist kõneleda juba nüüd, et ei juhtuks nagu kooseluseadusega, mis tabas enamikku rahvast välguna selgest taevast.

Meiegi peavoolumeediasse on jõudnud esimene kaasus, kus võrdõigus­voliniku Liisa Pakosta hinnangul peaks haigekassa hüvitama peenise rekonstruktsiooni operatsiooni mehele, kelle sugu on sellisena kirjas ka passis, kel aga puudusid esmased sootunnused. Haigekassa jäi eriarvamusele, aga puges teemat sisuliselt kaalumata juriidika taha: „Kosmeetilisel eesmärgil tehtavate rindasid ja suguelundeid korrigeerivate või konstrueerivate operatsioonide eest ei võta haigekassa tasu maksmise kohustust üle … ka sünnipäraselt meessoost isiku eest,“ on kirjutanud haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross (EPL 1. III). Seega pole tegemist voliniku viidatud ebavõrdse kohtlemisega – JOKK.

Loodetavasti järgneb siiski ka teema sisuline analüüs ning materiaalse keha vastavusseviimine tunnetusliku sooidentiteediga ei jää Eesti seadustes aegade lõpuni tissilõikusega sama­väärseks.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp