Pealelend: Kirsten Simmo, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi teatriosakonna juhataja

2 minutit

Teatri- ja muusikamuuseum tähistab novembri lõpus traditsiooniliste Panso päevadega kuulsa teatrimehe 94. sünniaasta­päeva. Millised ettevõtmised on seekord kavas?

Panso päevi korraldab muuseum juba kaheksandat korda. Igal aastal on üks kesksemaid sündmusi olnud kohtumisõhtu lavakunstikooli ühe lennuga ning tänavu langevad numbrid kenasti ühte: kaheksandatel Panso päevadel ootame kohtumisõhtu külaliseks VIII lendu. 28. novembril loodame muuseumis näha võimalikult paljusid selle lennu lõpetajaid. Nende juhendaja Kaarin Raid küll kahjuks lahkus sellel aastal, kuid kursusest on teatriga seotud veel päris paljud: Rein Oja, Toomas Suuman, Aivar Tommingas, Raivo Rüütel, Enn Keerd, Heino Seljamaa jt. Lavakooli lõpetamisest on neil möödas 36 aastat ja nüüd on õige hetk meenutada nii kooliaastate naljakaid juhtumisi, diplomilavastusi kui ka esimesi kokkupuuteid päris teatritööga. Ootame kõiki huvilisi kuulama ja küsimusi esitama, aga kui ise kohale tulla ei saa, siis portaal kultuur.err.ee teeb sellest ka otseülekande.

26. novembril esinevad Särevi teatritoas luuleõhtuga Malle Pärn ja Katrin Pärn. Malle Pärn oli Panso õpilane lavakunstikooli IV lennus, tema tütar Katrin lõpetas XIX lennu. Nende ühine luuleõhtu „Aeg. Hetked” Särevi teatritoa sarjas „Pajats või poeet” on niisiis samuti suurmehe vaimust kantud ja sobib oivaliselt selle aasta Panso päevade avalöögiks.

29. novembril ootame muuseumi saali publiku kõige laiemat sihtgruppi, sest esimest korda Panso päevade raames astuvad vaatajate ette ka Panso kooli praegused üliõpilased. III kursuse tudengid ehk XXVII lend teeb Anu Lambi juhendamisel etteaste, millel esialgu on veel kokkuleppeline pealkiri „Lavakate lavakava”. Neil on just seljataga esimese diplomilavastuse „Torm” esietendus ning publiku soov uute näitlejatega tutvuda on suur. Voldemar Panso kestev panus meie teatriloos on ju eelkõige seotud just tema asutatud kooli, tema õpilaste ja õpilaste õpilaste tegevusega. Ilusa lõpp­akordina saab 30. novembril, Panso sünniaastapäeval teatavaks ka järjekordne Panso preemia laureaat.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp