Kristjan Raua preemiad

2 minutit

Tiina Abelile (1951) Eesti kunsti ja fotograafia kokkupuutepunkte ning fotograafia sünniga kaasnenud pildimaailma muutusi käsitleva näituse „Pildiplahvatus. Kunst ja fotograafia Eesti 19. sajandi visuaalkultuuris” kureerimise eest Kumu kunstimuuseumis ning pikaajalise ja kõrgetasemelise näituste kureerimise eest Eesti Kunstimuuseumis.

Jass Kaselaanele (1981) monumentaalsete ja skulptuuri mõjuvalt ruumiga siduvate isiknäituste „Objektid väljal“ Draakoni galeriis ja „Jumala hääl“ Tallinna Kunstihoone galeriis eest.

Laurentsiusele (1969) isiknäituse „Kaks Ledat ja …” Tallinna Kunstihoone galeriis ja kuraatorinäituse „Hommage klassikale” eest Vaal galeriis.

Marit Ilisonile (1984) silmapaistvalt eduka loomingulise tegevuse eest 2013. aastal ja isiknäituse „Teine” eest Hop galeriis.

Neli võrdväärset preemiat suurusega à 2240 eurot ja Enn Johannese kujundatud medalid antakse laureaatidele üle pidulikul tseremoonial Tallinna Raekojas esmaspäeval, 19. mail 2014 kell 15.

2014. aastal esitati preemia nominentideks Eesti Kunstnike Liidu volikogu liikmete, Eesti kunstiinstitutsioonide ja kultuuriväljaannete poolt 29 kunstnikku ja kunstnike kollektiivi: Tiina Abel, Merike Alber, Inga Heamägi, Marit Ilison, Jaak Kangilaski, Mari Kartau, Jass Kaselaan, Kai Koppel, Paul Kuimet, Raoul Kurvitz, Toomas Kuusing, Laurentsius, Valli Lember-Bogatkina, Ivo Lill, Marge Monko, Kadri Mälk, Kärt Ojavee, Jüri Ojaver, Jaan Toomik, Peeter Pere, Ihan Toomik, Al Paldrok, Mark Raidpere, Angelika Schneider, Mait Summatavet, Andres Tali, Ketli Tiitsar, Andreas Trossek, Mari Vallikivi, Raili Vinn.

Kristjan Raua nimeline aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis, mida tänavu jagatakse 42. korda, preemiat annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna Linnavalitsus. Kristjan Raua preemia omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esmakordselt avalikustatud kunstisündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale, välja antakse neli võrdväärset preemiat. Erandina võidakse preemia määrata varem valminud tööde või elutöö eest.

Kristjan Raua arhetüüpne roll rahvusliku kunstikultuuri suurkujuna on aastatega vaid kasvanud. Preemia laureaatide hulgas on eesti kunstnike ja kunstiteadlaste paremik, nende looming on pälvinud kunstimaailma konsensusliku tunnustuse. Nii nagu Kristjan Raua enda looming, on ka preemiaga pärjatute loodu loodetavalt osa Eesti kunsti tüvitekstist.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp