Üle-euroopaline kampaania “Õigus e-lugeda”

2 minutit

Raamatukoguhoidjad ei pea õigeks, et suur osa e-raamatutest jääb raamatukogudele kättesaamatuks kõrge hinna või õiguste omaja (autor, kirjastaja, e-raamatu tootja) keeldumise tõttu e-raamatut raamatukogule müüa. Selleks, et raamatukogud saaksid e-raamatuid õiglase tasu eest ja mõistlikel tingimustel osta ning neid laenutada, tuleks muuta Euroopa Liidus kehtivat autoriõiguse regulatsiooni. Autoril peab olema õigus saada e-raamatu laenutamise eest tasu ja looming, informatsioon ja teadustöö resultaadid peaksid olema igaühele kättesaadavad olenemata nende füüsilisest vormist. Digiajastu ei tohiks tähendada piiratud juurdepääsu infole.
Eestis tegeleb e-raamatute laenutamisega Tallinna Keskraamatukogu, kes on saavutanud Eesti Kirjastuste Liiduga kokkulepe, kus üks e-raamatu litsents kehtib 20 laenutuskorda, mille järel tuleb osta uus litsents. 2013. aastal ei saanud Tallinna Keskraamatukogu osta ~58% soovitud nimetustest, millest ~63% olid Eesti autorite teosed.
Raamatukogusid koondav ühendus Euroopas EBLIDA kutsub üles autoriõiguse regulatsiooni kaasajastama, et võimaldada raamatukogudel osta ja laenutada e-raamatuid autoritele ja teistele õiguste omajatele õiglase hüvitise eest.

Raamatukogud soovivad:
Kasutajatele pakkuda uusi e-raamatuid, nagu pakutakse trükiraamatuid. Suur osa e-raamatutest on täna raamatukogudele kättesaamatud.

Osta e-raamatuid õiglase hinnaga ja mõistlikel tingimustel. Paljud autorid, kirjastajad, e-raamatu tootjad ei müü meile e-raamatuid.

Soovivad, et autorid saaksid e-raamatu laenutamise eest hüvitist sarnaselt trükiraamatutega. Hetkel autorid e-raamatute laenutamise eest hüvitist ei saa.

Soovivad, et kõigil – mitte ainult neil, kel materiaalselt on võimalik – oleks võimalus vabalt e-raamatuid rahvaraamatukogudest laenata. Praegu on e-raamatu müük raamatukogule autori, kirjastaja või e-raamatu tootja otsustada.

Seega vajame selget autoriõiguse regulatsiooni, mis võimaldab raamatukogudel täita oma 21. sajandi missiooni luua kõigile juurdepääs teadmistele ja kultuuripärandile kasutades kaasaja tehnoloogilisi võimalusi.

http://eru.lib.ee/www/index.php/ct-menu-item-144/e-raamatukampaania#poordumine

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp