Eesti Heliloojate Liidu esimeheks valiti Märt-Matis Lill

3 minutit

14. aprilli EHLi üldkogul valiti heliloojate liidu uus juhatus. Selle endisest koosseisust valiti tagasi Olav Ehala, Helena Tulve, Timo Steiner, Ülo Krigul ja Peeter Vähi. Uute liikmetena valiti juhatusse Evi Arujärv, Kristo Matson ja Tatjana Kozlova-Johannes.
Esimehe ametisse valitud Märt-Matis Lill toob välja, et aseesimehena on ta palju tegelnud eri loomeliite ühendavate küsimustega. Muuhulgas on ta olnud Elamusaasta projekti üks algatajaid ja vedajaid. Lill kuulub Kultuurikoja ja MTÜ Elamusaasta juhatusse, on SA Kultuurileht nõukogu liige ja Tallinna ülikooli kuratooriumi liige. Heliloojate liidu esimehena on ta väljendanud soovi tegutseda muu hulgas selle nimel, et tekiks uus eesti muusika arengukeskus, kus rõhuasetus on süvamuusika ja eesti heliloomingu edendamisel. Samuti soovib ta elavdada suhtlust väliskolleegide ja teiste maade heliloojate liitudega, eesmärgiga tihendada suhtlust, luua otsekontakte ja seekaudu suurendada huvi ja teadmisi eesti heliloomingu vastu. Ideaalseks peab Lill olukorda, kus eesti heliloojate loomingut tellitaks ja esitataks regulaarselt ka väljaspool Eestit. Tema prioriteetide hulgas on ka eesti muusika osakaalu suurendamine nii raadios kui kontserdikavades. Lill peab oluliseks pidevat suhtlust kultuuri- ja haridusministeeriumiga selle nimel, et heliloojate huve ja arvamusi võetaks oluliste otsuste langetamisel kuulda ning teostataks eesti heliloomingu arenguks võimalikult soodsat kultuuri- ja hariduspoliitikat. Üks põhiteema on Lille jaoks siiani olnud ka Eesti Heliloojate Liidu 90. juubeliaasta ürituste planeerimine. Ta on juubeliaastaga seotud initsiatiivrühma liige ja selle kunstilise kontseptsiooni üks väljatöötajaid.

Märt-Matis Lill õppis kompositsiooni Lepo Sumera juures Tallinna muusikakeskkoolis ja lõpetas 1999. aastal Eesti muusikaakadeemia prof-te Eino Tambergi ja Lepo Sumera juhendusel. Aastatel 1998-2004 õppis ta heliloomigu erialal Sibeliuse akadeemias Veli-Matti Puumala juures ning on end kompositsiooni alal täiendanud Louis Andriesseni, Michael Jarrelli, Luca Francesconi ja Magnus Lindbergi meistrikursustel. 2000. aasta suvel osales ta stipendiaadina IRCAMi suvekursustel Helsingis ning 2003. ja 2004. aastal Centre Acanthes’i suvekursustel Avignonis ja Metzis. Aastatel 1997-2004 õppis Lill paralleelselt heliloominguga japanoloogiat, sinoloogiat ja filosoofiat Helsingi ülikoolis. Märt-Matis Lill on EHLi liige 2000. aastast, oli Pärnu nüüdismuusika päevade kunstiline juht 1999-2009 ning 2003-2011 Eesti Arnold Schönbergi Ühingu esimees.
Lille helitöid on esitatud regulaarselt kontsertidel ja festivalidel Eestis ja välismaal. Ta on teinud koostööd mitmete eri kunstivaldkondade esindajatega ning kirjutanud muusikat arvukatele filmidele, tantsuetendustele, näitustele ja kunstiprojektidele. Tema muusika on kõlanud muuhulgas Rein Marani filmis „Põdra kuningriik”, Priit Tenderi filmis „Köögi dimensioonid” ja Ulrike Kochi filmis „Regilaul – laulud õhust”. 2009. aastal esetendus Von Krahli teatris rahvusvahelise NYYD-festivali raames tema kammerooper “Indiate uurimine”.
2011. aastal valmis kultuuripealinna tellimusel Tallinna legendidele põhinev ilmalik müsteerium „Armastajad ja elupõletajad”. Lille viimase aja suurimaid projekte on olnud ulatuslik teos orkestrile, lindile ja saami joigujale pealkirjaga „Põhjanaela paine”, mis kanti ette 10. aprillil Estonia kontserdisaalis Eesti muusika päevadel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp