“No. 289″ 49 meeshäälele ja megafonile

1 minut

    
Sellal, kui viimane puuduv lüli EL-i piirist Venemaaga täidetud saab ja 1920. aasta Tartu rahulepingu järgselt Eestile lubatud maa-ala ametlikult ära antakse, tuleb Tallinnas ettekandele sündmust kajastav uudisteos. “No. 289,” kirjutatud 49 meeshäälele ja ühele megafonile, sisaldab tektsti “Wenemaa ilmtingimata … loobudes” vene, inglise, prantsuse ja eesti keeles. Lause väljendab sõna-sõnalt Venemaapoolset lahtiütlemist Eesti Vabariigi territooriumist ja teoses põimub see Tartu rahulepingu sõnalise piirikirjelduse tekstiga. Teose pealkiri “No. 289” pärineb dokumendinumbrist, mille Rahvasteliit lepingule omistas.

Teose autorid, ameeriklased Eugene Birman (helilooja) ja Scott Diel (libretist) lõid 2013. aastal maailma esimese finantsooperi. “No. 289”, nende teine koostööprojekt, on täpselt sama palju empiiriline kui kujuteldavad piirjooned maapinnal, iseseisvana täiesti apoliitline.

Esiettekanne: Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia dirigeerimise eriala eksamikontsert, 1. aprill, Lauluväljaku klaassaal, Tallinn

Helilooja: Eugene Birman (USA)
Esitajad: Eesti Rahvusmeeskoor, dirigent: Benjamin Kirk (UK)
Libretist: Scott Diel (USA)

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp