Näitus “JAAN RIET 140” Kondase keskuses

2 minutit

Eesti meisterfotograaf Jaan Riet 140. Inimesed ja olustik stereopiltidel 1902 – 1935.

Kümme aastat tagasi korraldas Kondase Keskus avamisjärgselt Viljandi fotograaf Jaan Rieti (1873-1952) elust, tegevusest ja perekonnast ülevaatenäituse. Eelmisel korral olid välja pandud fotod ja tekstid tema perest, kuulsast Karl Burmani projekteeritud majast Viljandis Posti ja Koidu tänava nurgal, perekonna naisliikmete fotoalasest tegevusest ja ning valik omapäraseid fotosid Viljandist. Eksponeeritud oli Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumile kuuluvast Rieti fotopimikust tehtud fotod ja suur pildistamistaust maastikuga.

Jaan Riet tegutses fotograafina üle 50 aasta, ateljeefotograafi- ja portreefotograafina on Riet jätnud olulise jälje Viljandi kultuurilukku, kuid stereopiltide loojana ning aktiivse figuurina Eesti fotoelus ületas ta kahtlemata Viljandimaa piirid. Jaan Riet oli  meisterfotograaf, kes kuulus P. Parikase poolt 1936. aastal kokku kutsutud Eesti Meisterfotograafide Ühingu asutajaliikmete hulka.  

Käesolev näitus keskendub Jaan Rieti stereopiltidele. Teadaolevalt kuulub Eesti kõige suurem stereopiltide kogu Jaan Rietile (547 pilti). Riet alustas stereopiltide tegemist 20. sajandi alguses, esimesed ülesvõtted pärinevad ilmselt juba 1902. aastast, mis on peamiselt perekonnafotod. Enne I maailmasõda oli Riet läbi rännanud kõik Eesti maakonnad, jõudnud teha ülesvõtteid ka Soomes ja Venemaal. Aastaks 1936 oli valminud 547 fotost koosnev „Kodumaa stereoskoop-piltide kogu“.

Näitus on koostatud Kristjan Rieti erakogu, Viljandi muuseumi ja Eesti Filmiarhiivi kogude põhjal. Kondase keskus tänab Viljandi muuseumi, teater “Ugalat” ja Anu Rauda, kes näitusele esemeid laenasid.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitus jääb avatuks kuni 7. juunini 2013.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp