AJALOOLAUPÄEVAKUL RÄÄGITAKSE ÜHEST VÕIMEKAMAST ORDUMEISTRIST WOLTER VON PLETTENBERGIST

2 minutit

Laupäeval, 23. märtsil kell 13.00 toimub Maarjamäe lossis (Pirita tee 56, Tallinn) järjekordne ajaloolaupäevak sarjast „Valitsejad Eesti ajaloos“. Liivi ordu uurimisele spetsialiseerunud ajaloodoktor JUHAN KREEM räägib ordumeister Wolter von Plettenbergist.

Saksa Ordu Liivimaa meister Wolter von Plettenberg (1494-1535) on Liivimaa ordumeistritest pretsedenditult kõige kauem valitsenud. Tema tähendus siinses ajaloos ei piirdu aga ainult pikaealisusega. Plettenbergi mäletati veel kaua pärast keskaegse Liivimaa lagunemist kui viimast väepealikku, kes suutis Vene vägede vastu võidukas olla. Plettenbergi kannatlik suhtumine luterlikku reformatsiooni tõi talle baltisaksa ajaloomälus samuti plusspunkte. Loengus tuleb käsitlemisele Plettenbergi elukäik tervikuna ning samuti vaadeldakse olulisemaid momente tema poliitikas, kasutades selleks laiemat taustsüsteemi.

Maarjamäe lossi kinosaalis toimuvad laupäevakud keskenduvad probleemsetele sõlmpunktidele ja teemadele Eesti ajaloos, mis vajavad täiendavat uurimist ning on atraktiivsed ja huvipakkuvad ka avalikkusele. Kuuenda loengutesarja läbiv teema on “Valitsejad Eesti ajaloos”. Eestil on läbi ajaloo olnud väga eripalgelisi juhte, võimukandjaid ja valitsejaid, kes on mänginud maa arengus olulist rolli. Kõik nad väärivad põhjalikumat tutvustamist ja nende teod tänapäeva vaatekohast analüüsimist. Loengusarja jooksul valgustavad tuntud Eesti ajaloolased uuemaid uurimistulemusi ning annavad hinnangu eri ajastu võimuesindajate tegevusele.

Sissepääs ajaloolaupäevakule 1 €.

Ajaloolaupäevakud toimuvad kord kuus laupäeviti algusega kell 13.00 Maarjamäe lossis (Pirita tee 56).

Järgmine ajaloolaupäevak toimub 20. aprillil 2013, mil ajaloodoktor ANDRES ADAMSON räägib Ivan Julmast.

Toetuse eest täname Eesti Kultuurkapitali.

Maarjamäe lossi juurde sõidavad bussid 1A, 5, 8, 34A ja 38, peatus Maarjamägi.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp