Eesti Rahva Muuseumi näitus „Meie siin maal“ tervitab saabujaid Tallinna Lennujaamas

2 minutit

Eesti Rahva Muuseumi ja fotograaf Alar Madissoni fotonäitus „Meie siin maal“ pärandiaastal 2013 Tallinna Lennujaamas 20. veebruarist 31. detsembrini.

19. maist kuni 24. septembrini 2008 käisid Alar Madisson ja tulevase näituse muuseumipoolne kuraator Maris Rosenthal välitöödel Eestimaa kõigis maakondades eesmärgiga jäädvustada läbilõiget 21. sajandi alguse eestimaalastest. Viis kuud kestnud töö käigus pildistati peaaegu 500 eestimaalast nii linnadest kui küladest. Kogutud rikkalikust materjalist kasutati kolmandikku muuseumi juubeliaastal välinäitusel „Meie siin maal“ Raadil lossi varemetes. ja Külastajate hulgas populaarne näitus on avatud käesoleva ajani.

Väikest osa fotodest kasutati 2010. aastal Tartus teatris „Vanemuine“ toimunud presidendi vastuvõtul (kunstnik Iir Ermeliin).

Inimesi pildistati 2–4-liikmeliste gruppidena vabas õhus. Inimesed tundsid ennast oma loomulikus keskkonnas vabalt ja see on piltidelgi tunnetatav. Dokumenteeritud said mitmete ametivaldkondade esindajad oma tavapärases riietuses lihtsatest töörõivastest pidulike esinemiskostüümideni. Pildistavate vanus oli 1 aastast 92 aastani. Pildistatavate otsimisel olid toeks ja abiks kohalikud elanikud. Kõik pildistatavad täitsid ka ankeedi, milles küsiti nime, vanust, ametit, haridust, rahvust ja elukohta. Neid andmeid säilitatakse koos fotodega Eesti rahva Muuseumi arhiivis.

Minevikus on Eestimaa inimeste jäädvustamist ette võtnud Charles Borchart, Heinrich Tiidemann ja loomulikult fotograaf Johannes Pääsuke, kes käis ERMi saadikuna 1913. aastal Põhja-Eesti rannikul ja Muhu- ning Saaremaal pildistamismatkal. Antud projekt jätkas seda traditsiooni.

Fotodel oleme meie – täna, siin maal.

Näituse koostamisel kasutatakse seni avaldamata materjale.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp