Niguliste muuseumis räägitakse püha Birgittast

2 minutit

Neljapäeval, 7. veebruaril kell 17.30 kutsub Niguliste muuseum järjekordsele loengule „Püha Birgitta – birgitiinide ordu rajaja elust ja kultusest” sarjast „Pühakud”. Sel korral räägib kunstiteadlane ja Niguliste muuseumi kuraator Merike Kurisoo ühe olulisema Põhjamaade pühaku ja müstiku püha Birgitta austamisest ja kujutamisest keskaegses kunstis. Osalemine muuseumi sooduspiletiga.

„Põhjamaades keskajal austatud naispühakute seast kerkib esile püha Birgitta. Rootsi kõrgklassist sirgunud naisest ja kaheksa lapse emast sai birgitiinide ordu rajaja,” ütles kunstiteadlane Merike Kurisoo. „Birgitta kuulub Skandinaavias enim austatud ja kujutatud pühakute hulka ning samamoodi oli tema kultus au sees keskaegsel Liivimaal.”

Viimasest asjaolust annab tunnistust Piritale 15. sajandi alguses rajatud birgitiinide klooster. Pühakuks kuulutati Birgitta 1391. aastal, juba kaheksateist aastat pärast tema maisest elust lahkumist. Püha Birgitta ilmutused levisid käsikirjade ja trükistena kogu keskaegses Euroopas ning mõjutasid ka kujutavat kunsti.

Järgmine loeng sarjast „Pühakud” toimub 7. märtsil 2013. Kunstiteadlane Anu Mänd räägib teemal „Püha Elizabeth – vaeste ja haigete eest hoolitseja ja Saksa Ordu kaitsepühak”.

2012. aastal väga suurt publikuhuvi pälvinud loengusarjas „Pühakud” tutvustasid Eesti Kunstimuuseumi ja Tallinna Ülikooli teadlased kuulajatele pühakute tähendust ja nende austamist keskaegses Tallinnas ja Liivimaal, vaadeldes seda ka laiemas Lääne-Euroopa kultuurikontekstis. Sellel hooajal keskendub teemadering naispühakutele ning nende eripärale pühakute ridades.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp