SIRAM maalinäitus „Autobiograafilised natüürmordid“

2 minutit

07. veebruar avatakse kell 18.00 Luunja alevikus galeriis „Meie Aja Kangelane“ Sirami (Mari Kartau) maalinäitus „Autobiograafilised natüürmordid“. Kunstnik ise kirjeldab natüürmorte nii:

See seeria sai alguse tegelikult ühel talvel, kui ilmastik ei võimaldanud minu lemmiktegevust – väljas metsapiltide maalimist. Mõtlesin siis, et vaikelude maalimine oleks hea tubane tegevus. Mõistagi, pärast kõiki oma laialdasi elu- ja kunstikogemusi ei kavatsenud ma kujutada tavalisi potte-panne ning draperiisid, vaid valisin objektideks minu jaoks väga olulise tähendusega esemed ja rõivad. Esemete hulka kuuluvad näiteks ahjus küpsetatud õnnetu armastus, must kass Tubaaniel, limonaadipudelist valmistatud tulp, käsitsi dekoreeritud helikassett, tulekahju läbi elanud kohvikann, karbike nähtamatukstegeva pulbriga jne.

Natüürmordid on suurustes ca 1-1,5 m, kõike on kujutatud vähemalt 4x zoomiga. Kokku on neid 6 maali vastavalt teooriale, et inimese elu jaguneb 7-aastasteks perioodideks, seega katab seeria 42 aastat ehk rõhuva enamuse mu senisest elust. Vaatajalt ma ei oota, et ta teaks mu elulugu või esemete tähendust, loodan, et sündinud kompositsioonid oma ootamatutes lahendustes hakkavad publiku peas oma elu elama, et minu poolt neisse laetud tähendused, üldinimlik-kultuuriline ikonograafia ja vaataja isiklikud kogemused asuvad koostööle.

Näitus jääb avatuks 10. märtsini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp