Renoveeritud Kadrioru kunstimuuseumis avatakse Ilja Repini näitus

2 minutit

Laupäevast, 9. veebruarist saab äsja renoveeritud Kadrioru kunstimuuseumis vaadata näitust „Repin. Vene suurmeistri elu ja looming Soomes”, mis valmis koostöös Soome Rahvusgalerii Ateneumi kunstimuuseumiga. Näitus toob vaatajani hinnatud vene maalikunstniku Ilja Repini tänaseni vähem uuritud ja eksponeeritud loomingu tema Soome-perioodist. Näitusega kaasnevad mitmed publikuprogrammid ning Soome, Vene ja Eesti kunstiteadlaste koostöös valminud kataloog.

Näitus „Repin. Vene suurmeistri elu ja looming Soomes” põhineb Ateneumi kunstimuuseumi Repini kogul ning on otseselt seotud kunstniku kodu Penatõga Karjalas ning Soome ajalooga.

Ilja Repin (1844–1930) kuulub nende vene kunstnike hulka, kelle loomingut tuntakse kogu maailmas. Nõukogudeaegsest kunstiajalookirjutusest jäi aga kunstniku hilisem elu- ja loomeperiood, mis möödus iseseisvas Soome Vabariigis, enamasti kõrvale. Repin asus Karjalas paiknevasse Kuokkalasse (täna Vene Föderatsiooni koosseisus paiknev Repino) elama 20. sajandi esimestel aastatel. Pärast Soome iseseisvumist sõlmis Repin tihedamad kontaktid sealse kunstielu ja kunstnikkonnaga. 1920. aastail esines kõrges eas kunstnik viljakalt näitustel nii Venemaal kui ka Soomes. Mitmetele Nõukogude Liidu ametlikele kutsetele vaatamata ei lahkunud Repin Soomest, vaid jäi sinna oma surmani 1930. aastal.

Näitus toimub koostöös Soome Rahvusgalerii – Ateneumi kunstimuuseumiga.

Näituse ja kataloogi valmimist toetasid Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, advokaadibüroo LAWIN.

Näituse kujundus: Taso Mähar

Näituse graafiline kujundus: Ivar Sakk

Kataloogi kujundus: Tuuli Aule

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp