Eesti keele sõnaperede sõnaraamat näitab, millest on tehtud eesti keele sõnad

3 minutit

Eile  tutvustati uut tüüpi eesti keele sõnaraamatut, mille taolist ei ole eesti keeles varem ilmunud ning mis on olemas vaid väga väheste keelte kohta.

Filoloogiadoktor Silvi Vare koostatud kaheköitelises sõnaraamatus „Eesti keele sõnapered“ on kirjeldatud ligikaudu 120 000 sõna ehitust ja nende moodustusseoseid teiste sõnadega. Sõnaraamat on mõeldud keeleteadlastele uurimisainestiku allikaks, eesti keele õppijale ja õpetajale sõnavara omandamise abivahendiks, kuid samuti ka kõigile huvilistele, keda köidavad eesti keele sõnavara ja sõnaloome rikkused.

„Alustasin sõnaperede sõnaraamatu koostamist enam kui 10 aastat tagasi. Tõuke sellise uut tüüpi sõnaraamatu koostamiseks andis 1986. aastal ilmunud Aleksandr Tihonovi vene keele sõnamoodustussõnastik,“ ütles sõnaraamatu autor, Eesti Keele Instituudi vanemteadur Silvi Vare.

Eesti Keele Instituudi direktori Urmas Sutropi sõnul on see suurteos teetähis eesti leksikograafias, milletaolist enne ei ole olemas olnud. Ta tunnustas Silvi Vare hiigeltööd ja tõstis esile leksikograafias peatselt saabuvat uut, andmebaaside ja arvutisõnastike ajajärku.

Ainulaadse sõnaraamatu tähtsust eesti keele jaoks rõhutas ka Eesti Keele Instituudi sõnaraamatute peatoimetaja Margit Langemets, kelle sõnul on raamatu valmimist oodatud aastaid ning see täiendab Eesti Keele Instituudi poolt väljaantud sõnaraamatute perekonda: „Paberil ilmunud teost saadab Eesti Keele Instituudi kodulehelt kasutatav indeks, mis teeb sõnastiku kasutamise tänapäevaselt hõlpsaks.“

Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Mati Hint tutvustas sõnaraamatu sünnilugu ja ütles, et sõnaraamat ühendab endas nii eesti keele sõnavara rikkuse kui grammatilise moodustussüsteemi  kirjeldamise. „Tõstan eriti esile Silvi Vare sihikindlust ja missioonitunnet viia teadusprojekti raames alustatu loogilise lõpuni, kus avastused on muudetud kasutajale kättesaadavaks.“

Tartu Ülikooli emeriitdotsendi Reet Kasiku sõnul on Silvi Vare liigitanud ja süstematiseerinud kõik ÕS-is leiduva eesti põhisõnavara sõnaperedeks. Põhjalikult ja mitmeastmeliselt analüüsitud korpus on nüüd uurijatele kättesaadav ja loodetavasti toob juurde uusi sõnamoodustuse uurijaid.

Tallinna Ülikooli professor Krista Kerge: „Võlgneme Silvi Varele tänu sõnamoodustusest peredena mõtlemise eest, tema kaudu on sõnamoodustuslik mõtteviis jõudnud üldharidusse.“ Professor Kerge tõstis esile sõnamoodustusalase teabe praktilist kasutatavust otsingumootorites.

Sõnaraamatu ilmumist on toetanud Haridus- ja teadusministeerium, kelle toel jagati kaheköitelist sõnaraamatut keeleteadlastele. Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Jüri Valge: „Arvestades ülisuurt huvi selle sõnaraamatu vastu, on raske aru saada, kuidas me siiani ilma selleta läbi oleme saanud!“

Sõnaperede sõnaraamatu ilmumist toetasid Armin Kõomägi, Kalev Pihl, Katrin Pink, Jaana ja Eiko Priidel.

Sõnaraamatut „Eesti keele sõnapered“ on võimalik osta Eesti Keele Sihtasutuse raamatupoest Roosikrantsi 6.

Silvi Vare on sündinud Saaremaal, lõpetanud Tartu Riikliku Ülikooli eesti filoloogia erialal. Kandidaaditöö koha- ja kogunimetusi moodustavatest liidetest kaitses 1975. aastal, doktoriväitekirja eesti keele nimisõna- ja omadussõnatuletusest kaitses 1994. aastal. Põhilised uurimisvaldkonnad on olnud eesti keele sõnamoodustus, sõnavara struktuur ja eesti keele õpetamine teise keelena. Silvi Vare on kahel korral pälvinud ajakirja „Keel ja Kirjandus“ aastapreemia; samuti Eesti Vabariigi teaduspreemia autorite kollektiivi liikmena.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp