Ulla Juske Hobusepea galeriis

2 minutit

Kolmapäeval, 09.01.2013 kell 18.00 avab ULLA JUSKE (1986) Hobusepea galeriis isikunäituse „Kuidas tunda ära terroristi?”.

Ulla Juske projekt „Kuidas tunda ära terroristi?” käsitleb turvalisest ning kaitstud maailmast pärit lääne inimese suhet maailmas toimuva vägivalla ja ebakindlusega (terrorismiakt, õnnetus, poliitiline konflikt).

21. sajandi infoühiskond on teinud igasuguse teabe ning uudised kõigile kättesaadavaks. Massimeedia manipuleerib inimesi pidevalt negatiivsete uudistega, kuna aga ollakse harjunud võtma vastu meeletus koguses informatsiooni, siis on vähenenud ka keskendumis- ja süvenemisvõime. Rahvusvahelised uudistekanalid vahendavad peamiselt õnnetusi, katastroofe ja konflikte. Hommikukohvi juurde uudiste pealkirju lugedes jäävad silma sõnad „terror”, „mõrv”, „loodusõnnetus”, „ülekohus” ja „skandaal”. Kuna lääne inimesel puudub üldjuhul nende mõistetega isiklik kogemus, siis kipuvad need kaotama oma tähendust: meedias vahendatavasse suhtutakse kui filmi või videomängu. Julma ja võika sisuga uudistest ja videoklippidest on saanud igapäeva elu saatev müra. Hirmsate, ebainimlike sündmuste kohta liiguvad anekdoodid ja naljad, terroristist on saanud lõbus äpardunud tegelane, kes satub koomilistesse olukordadesse.

Näituse juhatavad sisse videod, mis hõlmavad ETV „Aktuaalse kaamera” viimase kolme kuu uudiste pealkirju, teabetulvast on saanud must auk. Väljapaneku põhiosa moodustavad 9 käsitsi joonistatud ning arvutis animeeritud lugu, mille peategelaseks on FBI poolt kõige tagaotsitavamad terroristid.

Seda projekti võib vaadata noore inimese kimbatusena säilitada empaatiavõime ning midagi ise ära teha maailma paremaks muutmiseks. Samas aga ka kui praeguse aja metafoori.

Ulla Juske lõpetas 2011. aastal EKA vabade kunstide teaduskonna skulptuuri suuna, praegu jätkab magistriõpinguid Dublini kunstiakadeemia uue meedia osakonnas. Praegune on tema teine isikunäitus, esimene oli 2012. aasta aprillis Dubilinis.

Pressiteate on koostanud Reet Varblane

Näitus jääb avatuks 21. jaanuarini 2013.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.


Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp