Näitus „Tulistatud ikoon“ Peeter I majamuuseumis

2 minutit

Näitus „Tulistatud ikoon“  Peeter I majamuuseumis Tsaari pööningul 30.12.2012– 01.03.2013.

Näitus „Tulistatud ikoon“ on koostatud ikoonidest ja õigeusu kirikuesemetest, mis olid purustatud või vigastatud nõukogude ajal toimunud kirikute tagakiusamisel. Väljapaneku keskmes on Püha Jüri ikoon Tallinna Nikolai Imetegija Kirikust, mille 20. sajandi alguses maalis Konstantin Korovaikov. 1950. aastate alguses kasutati ikooni märklauana õppelaskmisel. Lõppeval aastal alustatud restaureerimistööde käigus avastati kokku 52 kuuliauku ja täägitorget. Pühapildi restaureerimistöid alustati Tallinna Nikolai Imetegija Kiriku algatusel ja Kultuuriväärtuste Ameti toetusel. Tänaseks on taastustööd peatatud näituse tõttu.

Näituse üheks eesmärgiks on korjata rahalisi annetusi ikooni restaureerimistööde lõpetamiseks. Olulisemaks eesmärgiks on pöörata inimeste tähelepanu asjaolule, et tihtipeale on kultuuriväärtuste kadumise põhjuseks inimeste enda hirm, teadmatus ja hoolimatus, mitte vääramatu jõud.

Näitusel on väljas lisaks K. Korovaikovi eskiise Narva Muuseumi kunstikogust ja purustatuid ikoone Kuremäe kloostrist. Näitus on koostatud koostöös erinevate muuseumidega ja asutustega:
Tallinna Kultuuriväärtuste Amet
Tallinna Nikolai Imetegija Kirik
Kuremäe klooster
Narva Muuseum
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum
Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi
Holui linna Kunstigalerii (Vene Föderatsioon).

Näituse avamisüritus toimub 29. detsembril kell 14.00.

Idee autor ja koostaja: Victor Lahnberg

Kaastoimetaja: Nadeźda Saar

Kunstnik: Lilian Juhkam

Kujundus ja teostus: Dmitri Smokov, Boris Ljubaskin

Audiovisuaalne taust: Victor Lahnberg

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp