HÕFF avaldab austust eesti žanrifilmile

4 minutit

Legendaarsete eesti telefilmide „Küljetuul” ning „Tartu maraton 1983” autor Raul Tammet tutvustab festivalil aga oma lühifilme „Soolo” (1979) ja „Pulmapilt” (1980), kus esimestena Eestis käsitleti filosoofiliselt inimkonna tuleviku ja UFO teemat. Muuseas, mustvalgena üles võetud „Soolos” astub ühe tulnuka rollis üles Gunnar Graps, kes tegi linateosele ka muusika. „Pulmapildis” teevad aga suurepärast koostööd loo peategelast maamees Antsu kehastanud Rein Aren ja „tulevikumeest” mänginud Lembit Ulfsak.

Eesti mehed teevad filme mujalgi kui kodutandril. Rohkem kui pool sajandit Ühendriikides Wisconsinis filme vändanud Bill Rebast teab filmimaailm 1975. aastal valminud B-filmi „Hiidämblike sissetung” autorina. Umbes kümmekonna täispika filmi autorit on tituleeritud küll väga halbade ja odavate trash-filmide meistriks, kuid omalaadse nähtusena seisab Bill Rebane eesti žanrifilmi kontekstis kindlasti väga olulisel kohal. Kuigi veebruaris oma 75. sünnipäeva tähistanud vanahärra oli valmis viimase minutini Eestisse lendama, vedas tervis teda alt ja ta saadab oma soojad tervitused kaasmaalasteni videoekraanilt.

Kodumaise žanrikino pulsil aitavad kätt hoida Balti filmi- ja meediakooli tudengite lühifilmid: Reino Aedmäe sci-fi „ANKH”, Ivan Pavljutškovi magistriõppes loodud „Tühjusest” ning filmikooli juba lõpetanud ja debüütfilmi ette valmistava Andrew Bondi „Legend vägevast seebist”.

Kolm Euroopa esilinastust ja kamaluga festivalihitte

Tänavune festival võib olla eriti uhke, et HÕFFi raames esitletakse kogunisti kolme filmi, mida meie publik näeb Euroopas esimest korda. „Jah”-sõna oma filmi esmakordsele esitlemisele Vanas Maailmas on andnud jaapani filmimees Hajime Ohata, kelle hiljuti mainekal Yubari festivalil linastunud teos „Metamorfoos” (originaalis „Henge”) on värskeim jaapani koletiseks muundumise õõvafilmide pikas reas. Ameeriklase Steven C. Milleri verine action-film „Totaalne sissetung” jõuab HÕFFile vahetult pärast maailma esilinastust Austini festivalil SXSW, samalt festivalilt jõuab meieni ka USA antoloogiapõnevik „V/H/S”, mis viis esilinastusel Sundance’is mitu vaatajat minestusse.

Hispaaniakeelsest regioonist annab esmakordselt festivali ajaloos publikule terekäe tänapäeva Argentina horror’i suurmeister Adrían García Bogliano, kelle viimane film „Varjutus” on tema senistest teostest ehk ka kõige meisterlikum. Hittfilmiga „REC” rahvusvahelise läbimurde teinud Jaume Balagueró on võtnud appi aga hispaania kino kahurväe paremaid poegi Luis Tosari, kes kehastab thriller’is „Head und” hirmuäratavat „piilujat”. Kindlasti mäletab HÕFFi publik 2008. aasta prantsuse šokifilmi „Sees”, mille autorite pikisilmi oodatud uus vampiirifilm „Surnukahvatu” ei paku ehk sama palju verd kui nende debüüt, ent on piisavalt jõhker, et tajuda filmi taga uue prantsuse horror’i tipptegijaid. Oma uue filmiga „Kummitav võõrastemaja” on tagasi ka mullusel HÕFFil esinenud „Saatana maja” režissöör Ti West ning kõigile musta briti huumori austajatele on maiuspalaks erinevatel filmifestivalidel alati täissaalidele läinud farmi-õudukas „Soerdid”.

Unustatud pole ka veidrama maitsemeelega publikut, sest tänavuses programmis linastuvad nii hullumeelset jaapani ekstreem-horror’i traditsiooni jätkav „Surmapall”, olematu eelarvega vändatud Kanada 1980. aastate videotoodangule austust avaldav „Manborg” ning Lõuna-Korea freaky ulme-erootika „Tulnukbikiinide invasioon”, aga ka grindhouse’i žanris tehtud kaksikfilm „Vaginal Holocaust + Caged Lesbos A- Go-Go”.

Soovitus vs. hoiatus

Publikule võib soovitada, aga ühtlasi ka teda hoiatada filmi „Saló ehk Soodoma 120 päeva” eest. HÕFFi populaarsete ekstreemõudukate seansside jätkuks näitab festival tihtilugu filmiajaloos üheks äärmuslikumaks ja šokeerivamaks peetud linateost, mida peetakse itaalia filmimehe Pier Paolo Pasolini meistriteoseks, aga ka tema põlastusväärseimaks filmiks. 1975. aastal linastunud allegooriline inimhinge peegeldus kompab HÕFFi publiku kannatuse piiri juba täna kell 21.30. Olete oodatud ja hoiatatud!

HÕFF algab täna kell 19 Haapsalu kultuurikeskuse ees Michael Jacksoni „Thriller’i” zombi-tantsu ja seejärel avafilmina linastuva norra krimikomöödia „Jackpot” Eesti esilinastusega. Pikki filmiõhtuid aitavad leevendada meeleolukad peod Haapsalu raudteejaamas. Festivali kava ja sündmustega saab tutvuda HÕFFi kodulehel www.hoff.ee.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp