Tampere Majas Kokkineni fotod ja installatsioon

2 minutit

Neljapäeval, 15.3.2012 kell 17 avatakse Tampere Maja galeriis soome kunstniku Virpi Kokkineni fotonäitus ja installatsioon. Fotode teemaks on inimese rollid ja nukkudest koosnev installatsioon käsitleb inimese ja eseme suhet.

„Kunstiprojekti lähtekohaks on omad kogemused,“ ütleb Kokkinen. „Püüan leida lahenduse küsimusele, kuidas mina, 43-aastane kunstnik ja naine, omandan endale sotsiaalseid rolle? Töötades rollidega märkasin palju vastuolulisi tundeid ja mõtteid, millele ei ole selgeid vastuseid. Lisaks juba olemasolevatele rollidele uurin selliseid rolle, mida ei ole tahtnud või suutnud omandada.“

Pildiseeria „Sacred seconds“ (ingl. Pühad sekundid) tekkis vajadusest pöörata negatiivsed asjad vähemalt korraks positiivseteks. Kunstnik tahtis olla hetkes kohal ja märgata argist ilu. Isegi kurbuse ja valu hetkel on võimalik märgata ilusaid asju ja millestki tähtsast aru saada.

Installatsioon „Silent witness in silent society“ (ingl. Vaikne pealtnägija vaikses kogukonnas) arutab inimese ja eseme suhet. „Esemed tuletavad meelde kadunud mälestusi, mänguasjade kaudu meenub lapsepõlve mängude toredus ja mängude tähtsus,“ ütleb kunstnik.

Nukud erutavad meeli. Need toovad meelde lapsepõlve mängud. Nukk, mänguasi on samas ka vaikne pealtnägija kõigele sellele, mis kodus toimub – kõikidele toredatele, aga ka hirmsatele hetkedele. Installatsioon koosneb peamiselt leitud materjalidest. „Mulle meeldib väga, kui leian materjali, mis on kellegi jaoks olnud prügi, aga minu jaoks võib see olla aare ja kunstiteose materjal,“ naeratab kunstnik.

Lõuna-Soomes Tuusulas sündinud Virpi Kokkinen töötab praegu Tamperes. Ta on õppinud mh Praha Kunstiakadeemias ning tal on olnud mitmeid isikunäitusi Soomes ning eriti on ta huvitunud töötamisest taaskasutusmaterjalidega. Ta on korraldanud töötube, kus on kasutatud leitud materjale. Ta kunstilaad on groteskne ja värvikirev.

Tampere Maja näitus jääb avatuks 8.4.2012. Galerii on avatud iga päev 9 – 18, sisepääs tasuta. Tere tulemast!

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp