PIHKVA ja RIIA KUNSTINIKE NÄITUSED Kondase keskuses

2 minutit

KONDASE KESKUSES AVATAKSE 7. MÄRTSIL, KELL 17 KAKS NÄITUST:

Pihkva kunstniku Irina Vinogradova-Lebedeva moenukkude näitus

Irina Vinogradova Lebedeva sündis 21. septembril 1957 Tseljabinski oblastis inseneri ja kooliõpetaja peres. 1963. aastani elas ta Petseris, hiljem õppis Pihkva Kunstikoolis ja Moskva Tekstiili Instituudis. Ta on modelleerinud kostüüme konkurssidele “Miss Pihkva“, „Venemaa ilu“ Moskvas ja “Neeva kaldad“ Peterburis.

Kolm ja pool aastat tagasi kasvas tema tööst välja uus harrastus – kujundada oma lemmikmaterjalidest erinevate ajastute rõivaid tutvustavaid lamenukke. Kunstnik sai inspiratsiooni moenukkudest Pandoradest, mille hiilgeajaks peetakse 18. sajandi Prantsusmaad ning mis asendasid tolleaegse maailma moeajakirju. Pandorad olid kuni täisinimese pikkused viimase moe järgi riietatud nukud, mis rändasid moesaadikutena ühest riigist teise.

Näitusel väljas olevad Irina Vinogradova-Lebedeva nukud esindavad eri ajastuid ja stiile. Kõik riietuse detailid on valmistatud naturaalsetest materjalidest -siidist, sifoonist, taftist, atlassiidist ja sametist. Lisaks armastab kunstnik kasutada vanu pärleid, pitse, helmeid ja nahka. Nukkude taustaks on naturaalne siid (harva värviline kartong).

Tema töid leidub Pihkva,Tallinna, Peterburi, Moskva, Kaliningradi, Rooma ja Argentiina erakogudes.
Kondase keskus tänab Eesti Peterburi Konsulaadi Pihkva Kantseleid.

KUNSTNIK ON AVAMISEL KOHAL!
 
Anita Paegle illustratsioonide näituse „Kuldne Riia“

Anita Paegle on üks tuntumaid Läti raamatuillustraatoreid.

Ta sündis 1956. aastal Riias, õppis 1974-80 Läti Kunstiakdeemias graafikat, osalenud alates 1979. aastast näitustel ning 1981. aastal ilmus tema esimene illustreeritud raamat. 

Paegle viljeleb eriti haruldast ja aeganõudvat tehnikat – kuiva akvarelli. Kõik tema illustratsioonide pildipinnad on detailselt läbi töötatud, kasutades selleks ülipeenikesi pintsleid. Hämmastav on tema raamatute ettevalmistustöö põhjalikkus, näiteks Māra Cielēna Riiast kõneleva luuleraamatu tegemisel, jalutas Paegle kolm kuud mööda Riia linna, uurides maju, nende tagahoove, uksi, väravaid ja muid detaile. Tema teostes ei ole midagi juhuslikku, iseloomulik on harmoonia pildi ja teksti vahel.

Anita Paegle on öelnud: „Mida vihmasem on aastaaeg, seda suurema naudinguga joonistan. Talvel armastan ma joonistada saladuslike tornikestega maju, skulptuure pargis ja jälgi lumel. Kevadel udusulgpehmed pajusid ja siniseid ülaseid. Päikesepaistelisel suvel joonistan oma  kassi, kuid ka kiile ja lepatriinusid, sügisel joonistan muusikainstrumente ja kummalisi tegelaskujusid“.

Tema illustreeritud raamatud on korduvalt valitud Läti kõige kaunimateks lasteraamatuteks. 2000. aastal kanti ta IBBY (Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu) aunimekirja, 2003. aastal sai ta Tallinna 1. Illustratsioonitriennaali diplomi.

Näituse on vahendanud Eesti Lastekirjanduse Keskus.

MÕLEMAD NÄITUSED JÄÄVAD AVATUKS KUNI 29. APRILLINI 2012

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp