Ulvi Haagensen NEXT / JÄRGMINE

3 minutit

24h galerii uus e-näitus avab vaatajale Ulvi Haagenseni terastraadiga “joonistatud” skulptuuride isemoodi maailma nende looja silmis ja tõlgenduses – nimelt kunstniku enese poolt loodud animatsioonide vahendusel.

Ulvi Haagensen on karmi käega minimalistlik romantik. Ning vaatamata – aga võib-olla just tänu – nende omaduste mõningale vastuokslikkusele omanäoline ja selgesti välja joonistuva positsiooniga kunstnik. Haagensen kujutab valdavalt täiesti triviaalseid esemeid, ent ei kavatsegi lahata nende banaalsust, pilgata väikekodanlikku tarbijat asjade taga või muud säärast. Tõsi, mingit leebet irooniat võib ju aimata, ent eelkõige näib kunstnik siin püüdlevat esemete idee analüüsimise ja kirjeldamise poole – tehes seda haikulikult nappide visuaalsete vahenditega.

Haagenseni traadiga “joonistatud” esemekujutuses on ühekorraga kohal asi iseeneses ning seda ümbritsev ruum, mis täitub kergesti seostega vaataja mõtteist. Dekonstruktsioon ja rekonstruktsioon käivad käsikäes ning täiendavad teineteist potentsiaalselt lõputus protsessis, mis üha naaseb enese juurde. Skulptuuride vaatlemine ringiratast, nende jäädvustamine konkreetse pikkusega filmilõigule annab meile võrreldes fotojäädvustusega palju enam informatsiooni – ent piirab samas fantaasialendu, aitab vaataja suhet objektiga reguleerida – kujutatav esitab vaid ühe “tantsunumbri”, seda vaadeldakse justnimelt sellise, mitte teistsuguse nurga all lõputust hulgast võimalikest. Õigupoolest moodustab objekti ja video vahekord selles mängus omaette tasandi, kus kerkib nii tõsiseid kunstiküsimusi (näiteks see, kas skulptuur võiks muutuda pelgaks ettekäändeks filmile) kui lõbusamaid assotsiatsioone tarbeesemete inimlikustamise pinnal.

Ulvi Haagensen: Nimetan ennast joonistavaks skulptoriks, sest kõik saab alguse joonistusest ja siis kas traadi, paberi, tushi või kollaazhi vahendusel üritan kujutada oma nägemusi ja luua lugusid argipäevast. Kõige rohkem huvi pakub mäng kahe- ja kolmemõõtmeliste väljendusvormidega ja selleks kasutan enamasti terastraati.

Mis on skulptuuri eripära? See, et selle vaatamine toimub ajas ja ruumis. Tunnen, et minu tööd on vaatamisega tugevasti seotud. Foto skulptuurist on paratamatult absurdne, sest iga erineva nurga alt vaadates skulptuur muutub. Ja võimalikke vaatenurki on lõputult.

Suvel ostsin uue kaamera ja lastega koos hakkasime lihtsaid animatsioone tegema. Mu mõte polnud seejuures otseselt filme teha – nägin selles lihtsalt head võimalust kasutada niimoodi ära e-näituse võimalusi. Animatsiooni kaudu tekkis võimalus kontrollida vaataja “ringkäiku” ümber teose ja panna teda asja vaatama just nii, nagu soovin. Ehk kokkuvõttes hea võimalus skulptuure liikuma panna ja luua lugusid.

Ulvi Haagensen (1964) on sündinud Sydneys, Austraalias ning elab ja töötab nüüd Tallinnas. Lõpetanud Sydneys City Art Institute’i, Randwicki Tehnika-ja Jätkuõppekolledzhi ja Kaunite Kunstide Kolledzhi New South Walesi Ülikooli juures. Eesti Kunstnike Liidu liige. Töötanud mitu aastat õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias.

Näitus jääb aadressil www.kunstikeskus.ee avatuks 31. märtsini 2012.

24h galerii on osa portaalist KUNSTIKESKUS.EE, mille eesmärgiks on luua ligipääs kvaliteetsele kunstile üle Eesti – ka Kihnu, Kanepi ja Kiviõli inimestele – ning seda 24 tundi ööpäevas.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp