“Kodanluse koogid” Kumus ehk vestlusring toidukultuuri teemal

2 minutit

Kolmapäeval, 15. veebruari kell 18 toimub Kumu kunstimuuseumis ajaloolise toidukultuuri teemal vestlusring „Kodanluse koogid”. Näitusest „Vinum et panis. Veini ja leiva motiiv 16.–20. sajandi kunstis” lähtuvat vestlusringi juhivad ajaloodoktor Ulrike Plath ja kunstiajaloodoktor Tiina-Mall Kreem. Vestlus kuulub publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus”. Osalemine muuseumipiletiga.

„Toit on loodusliku keskkonna, majandusliku seisukorra, ühiskondliku mobiilsuse, religioossete tõekspidamiste ning füüsilise ja vaimse tervise näitaja,” väidab näituse idee üks autoritest Ulrike Plath. „Toidukultuuri kaudu väljendame päevast päeva oma kohta maailmas ka siis, kui me sellele ise ei mõtle.”

Vestlusringi keskmes on seekord kodanlaste toitumistavad, kuna kodanlus ja tema söögikultuur on Balti ajalookirjutuses olnud pikka aega omamoodi hallis tsoonis. Nüüdseks on jää kodanluse ümber hakanud sulama ning ilmnenud paljud üllatavad asjaolud. Näiteks kas või see, kui rikkalik võis 1888. aastal olla eesti perenaise eeskujulikult kaetud laud, millised kandelaabrid ja vanikud, praed ja magusroad olid laual või see, milliseid vahuveine joodi ja veinivahte kodanluse majades söödi.

Küsimust, mida tähendab ja on tähendanud inimestele maailma küllusest osasaamise võimalus ja võimatus, on lahatud paljudes kunstiliikides: mitte ainult kunstis, vaid ka ilu- ja näitekirjanduses, luules ja filmis. Võib koguni väita, et söök ja jook on muutunud humanitaarteadustes, nagu vein ja leib – vinum et panis – toidukultuuris, omaette teemaks.

„Toidukultuur on elukultuur ning sedavõrd kõikehaarav, et see kajastub maalidel, graafikal, skulptuurides ja tarbekunstis,” ütles näituse kuraator Tiina-Mall Kreem.

Pärast vestlusringi on huvilistel võimalus külastada näitust „Vinum et panis. Veini ja leiva motiiv 16.–20. sajandi kunstis”. Eestikeelset ekskursiooni juhib Tiina-Mall Kreem ja venekeelset ekskursiooni Helena Risthein.

Programmi toimumise ajal on Kumu muuseumipoes soodushinnaga müügil näituse kataloog „Vinum et panis. Veini ja leiva motiiv 16.–20. sajandi kunstis”.

Varem on publikuprogrammis „Pikad kolmapäevad Kadriorus” toimunud näituse „Vinum et panis. Veini ja leiva motiiv 16.–20. sajandi kunstis” põhjal õhtused vestlusringid teemadel „Veini ülistus” ja „Leiva vägi”.

Publikuprogramm „Pikad kolmapäevad Kadriorus” toimub Eesti Kunstimuuseumi Kadrioru filiaalides oktoobrist aprillini 2011–2012, kui Kadrioru kunstimuuseum, Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp