Edmund Valtmani Fondi stipendiaadi Gudrun Heamägi näitus “Hookus Fookus” Pseudogaleriis

2 minutit

20. jaanuaril kell 17:00 avatakse EKA Pseudogaleriis Gudrun Heamägi näitus “Hookus Fookus”. 

Näitusel esitleb kunstnik viiest litograafilisest lehest koosnevat seeriat “Hookus Fookus”, mille eest ta pälvis Edmund Valtmani fondi 2011. aasta stipendiumi. Nimetatud stipendiumiga premeeritakse igal aastalühte EKA üliõpilast või alla 30. aasta vanust EKA vilistlast parima graafilise teose või graafilise sarja eest.

Seeria “Hookus Fookus” valmis Eestis tegutseva ofset-litograafia töökoja Albatross Editions esimese kunstnikumapina . Töökoja eesmärgiks on noorte kunstnike loomingu tutvustamine läbi graafiliste seeriate.

Ofset-litograafia on lametrükitehnika, mille puhul kujutis trükitakse paberile spetsiaalse pressi abil tasapinnaliselt trükiplaadilt. Värv kantakse paberile rasva ja vee (vastukarva) koostöös, kus rasvased pinnad võtavad värvi külge, märjad aga mitte.

Trükkimiseks kasutatakse alumiiniumplaati ning trükitakse peamiselt CMYK värvidega, mis tähendab, et värviline kujutis paberil saavutatakse nelja värvi abil: C – cyan (sinine), M – magenta (punane), Y – yellow (kollane), K – key / black (must).

Gudrun ise kirjutab oma näituse kohta lakooniliselt: “Kunstnik on tihtipeale nagu maag. Sellest ka pealkiri Hookus-Fookus, mis viitab terminile Hookus-Pookus, mida mustkunstnikud kasutavad mingi muutuse esilekutsumiseks. Töö keskendub fokusseerimisele ja ideede tekkimisele.” 

Näituse avamisel antakse kunstnikule üle Edmund Valtmani fondi stipendium. 

“Hookus Fookus” on ühtlasi EKA Pseudogalerii esimene näitus. Pseudogalerii jätkab sealt, kus lõpetas EKA G vana maja fuajees. Pseudogalerii asub Estonia pst 7 hoones II korrusel, ruumis 265. 

Näitus jääb avatuks 17. veebruarini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp