SIBULKUPLID MAASTIKUL. Eesti õigeusu kirikud, kabelid ja palvemajad

2 minutit

Sellele vastukaaluks on säravad ja sätendavad linnakirikud. Kirkad värvid, kullatud ikonostaas ja viirukilõhn tekitavad meeleolu, tõmbavad ligi nii linnaelanikku kui turisti. See on õigeusu esinduslikum pool. Kuid kindlasti on jumal samavõrd kohal ka palju kasinamates kogudusekirikutes ning lihtsates talupoeglikes puidust pühakodades, kus tumedate palkseinte ja  tagasihoidlike ikoonide vahel teda aastasadu teenitud on, ja kus ikoonide paatina ning tuhmunud hõbe pakuvad ehk vahetumatki kontakti. Ka religioosse ruumi hääbumine, mida me näeme mitmetes unustuse hõlma vajunud pühakodades, on omamoodi sakraalne kogemus.

Kuigi tekstides keskendub näitus eelkõige õigeusu arhitektuurile ja selle taustsüsteemile õigeusu kiriku ajaloo näol, on selle keskmes olevad Arne Maasiku fotod  hoopis mitmetahulisemad. Need peegeldavad selle hooneliigi mitmekesisust, aga pakuvad ka ausat ja ilustamata sissevaadet meie õigeusu sakraalehitiste tänasesse olukorda.  Ja ehk loovad ka pinnast aruteludeks, milline võiks olla nende homne päev.

Näitus on valminud Eesti Teadusfondi ja Eesti Kunstiakadeemia Rahvakunsti ja kultuuriantropoloogia õppetooli teadusprojekti „Õigeusu ja vanausu sakraalehitised Eestis“ raames kogutud materjalide põhjal. Näitusega kaasneb kõigi Eestis asuvate õigeusu sakraalehitiste fotosid ja õigeusu koguduste-kirikute ajalugu sisaldav raamat Õigeusu kirikud, kloostrid ja kabelid Eestis (tekstid: J. Plaat ja A. Pantelejev; fotod: A. Maasik; kujundaja: M. Pedanik; eesti, vene ja inglise keeles, 1008 lk).

Näituse koostasid: Jaanus Plaat, Leele Välja
Fotod: Arne Maasik
Kujundaja: Marge Pervik-Kaal
Näitust on toetanud Eesti  Kultuurikapital ja Eesti Kunstiakadeemia
Näitus jääb avatuks märtsi lõpuni.
Täiendav info: Leele Välja 50 73 337

Eesti Arhitektuurimuuseum, Rotermanni soolaladu
Avatud: K 12–18; N 12–20; R–P 11–18
Ahtri 2, Tallinn 10151
tel 625 7000, faks 625 7003
www.arhitektuurimuuseum.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp