Andrus Raagi näitus “Pildid siitpoolsusest” Tampere Majas

2 minutit

Neljapäeval, 10.11. kell 17 avatakse Tampere Maja galeriis Andrus Raagi maalinäitus „Pildid siitpoolsusest“. Näitus koosneb Raagi uusimast abstraktsete tööde seeriast, mis on valminud käesoleval aastal.

„Pildid siitpoolsusest“ on kunstniku varasema seeria „Maalid“ edasiarendus ja täpsustus. Seeria „Maalid“ valmistas Andrus Raag ette Tallinna Linnagalerii näitusele mõni aasta tagasi. Tööde idee seisneb kunstniku sõnul katses luua maali mitte värvi aspektist vaadatuna, vaid aine kui kvaliteedi esiletõstmisest lähtuvalt. Looduses ei korrastu pinnad värviesteetikast lähtudes, vaid põhinevad mustritel, suhetel ja kombinatsioonidel; esteetika väärtused (kompositsioonide tasakaal, vastandvärvide kokkusobivus jm) peegeldavad meile olukorda looduses, leiab kunstnik.

Andrus Raag on proovinud rüütada oma maale looduses leiduva kaose ja seaduspärasuse kuube, selleks tuli „lasta ainel paigutuda, nagu talle meelepärasem näib“, ütleb ta ise. „Lõuendil valitsevat impressionaalsuse võidukäiku otsustasin vürtsitada intellektuaalsete sähvatustega, mis meenutavad meie arenenud elu otsinguid avakosmosest, kus kaootilisest raadiomürast proovitakse eristada tähenduslikke signaale. Neid maale valmistades olin mina kui kunstnik see, kes võttis ette saata looduse kaosesse märk kõrgemast eksistentsist – asetades maalile esemeid kindla intervalliga või mustrina.“

Andrus Raag (s. 1982) on lõpetanud Tartu Ülikooli maalikunsti magistrantuuri aastal 2008. Praegu töötab ta Võru Linnagaleriis galeristi assistendina (peamiselt fotograafina).

Raag on pidanud isikunäitusi peamiselt Eestis alates aastast 2004. Käesoleval aastal on ta esinenud samanimelise näitusega „Pildid siitpoolsusest“ ka Aatriumi galeriis Tallinnas. Ta on osalenud ka arvukatel ühisnäitustel Eesti erinevates linnades alates aastast 2002.

Andrus Raag on Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige.

Näitus „Pildid siitpoolsusest“ jääb avatuks kuni novembri lõpuni. Tampere Maja galerii on avatud iga päev kell 9 – 18, sissepääs tasuta. Tere tulemast!

SA Tampere Maja

Jaani 4, 51007 Tartu

Tel. 7386 300

maja@tamperemaja.ee

www.tamperemaja.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp