Seto küla Obinitsa valitis soome-ugri Kultuuripealinnaks 2015

2 minutit

Obinitsast saab kõigi aegade teine soome-ugri kultuuripealinn pärast udmurdi küla Bõgõ’d, kes annab Obinitsale kultuuripealinna tiitli üle hõimupäeval, 18. oktoobril. Soome-ugri kultuuripealinnade programm on soome-ugri rahvaste noorteliidu MAFUN algatus.

Soome-ugri kultuuripealinn 2015 valiti 11. augustil Uusi Ylioppilastalo’s Helsingis neljaliikmelise rahvusvahelise žürii poolt, koosseisus Nina Beliaeva (Bõgõ külavanem, Udmurtia), Péter Aranyi (ajakirjanik, Ungari), Sampsa Holopainen (MAFUNi president, Soome) ja Mart Meri (Riigikogu liige, Eesti).

Konkursi lõppvoorus esitlesid oma taotlusi ning vastasid žürii küsimustele kolm finalisti: seto kultuuriküla Obinitsa, Ungari „kuningannade linn“ Veszprém ja Karjala küla Vuokkiniemi, mille ajalugu ja identiteet on tihedalt seotud „Kalevala“ eeposega.  

Žürii valik oli tunnustuseks Obinitsa kultuurilistele ja kogukondlikele ressurssidele, küla järjepidevale soome-ugri suunalisele tegevusele viimase kahekümne aasta jooksul ning kultuuripealinna aasta programmile, milles lisaks seto kultuuripärandile oli olulisel kohal ka laiem soome-ugri mõõde.

Meremäe vallas asuva Obinitsa programmi juhtteemaks on esivanemate kultuuripärandi tugevdamine kaasaegses keskkonnas. Kultuuripealinna aasta lipulaevaürituseks saab augusti esimesel nädalal toimuv „Soome-ugri kultuurinädal – meistrilt meistrile“, mis tipneb Seto Kuningriigipäeval Meremäel.

Obinitsa – soome-ugri kultuuripealinna 2015 programmi prioriteetideks on ka kaasamine ja piiriülesus.

Soome-ugri kultuuripealinna konkursil osales kokku kuus kandidaati – lisaks kolmele finalistile permikomi küla Bolshaja Kotša (Permi Krai), kirjandusküla Haikola (Karjala) ja isuri küla Viistina (Leningradi Oblast). Soome-ugri kultuuripealinnade programmibüroo juhataja Oliver Loode (MTÜ U-Pööre) hinnangul iseloomustas selle aasta konkurssi taotluste läbimõeldus ja kõrge kvaliteet: „Kõik kandidaadid, alates kolme leibkonnaga ja siiani elektriühenduseta Haikola külast kuni 60 000 elanikuga Veszprémi linnani, lähenesid ülesandele täie tõsiduse ja vastutustundega, kohati ületades korraldajate ootusi.“  

Soome-ugri kultuuripealinnade programm on soome-ugri rahvaste noorteliidu MAFUN kodanikualgatus. Programmi peamisteks eesmärkideks on tugevdada ühist soome-ugri identiteeti, tõsta teadlikkust soome-ugri rahvastest ja keeltest ning hoogustada kohapealset kultuuri-, majandus- ja sotsiaalarengut. Soome-ugri kultuuripealinnade programm käivitus 2013. aastal esialgu nelja-aastase kultuuripealinnade tsüklina (2014-2017). Soome-ugri kultuuripealinnade programmi läbiviimist on toetanud Hõimurahvaste Programm ja Soome Kultuuriministeerium.


Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp