ERMi näitus uurib inimsuhteid linnas

2 minutit

Installatsiooni kava võitis eelmisel aastal ERMi korraldatud linnaruumi-teemalise näituseideede konkursi. Installatsiooni on loonud linnafestivali UIT eestvedajad Marie Kliiman ja Kadri Lind, kes soovivad anonüümsesse näitusesaali tuua millegi kaunis vastandliku – sooja, isikliku ja kohati isegi kohmaka suhte võõraga. Lõpuks ometi saadakse kokku.
„Kõrvuti” on heli- ja videoinstallatsioon, mis keskendub inimese-inimese ja linna-inimese vahelisele suhtlusele. Elame linnades üksteisele lähedal ja võime tegutseda sarnases rütmis, ent kogutud lood näitavad, kuidas inimesed sellegipoolest linna väga erineval viisil tunnetavad ja mõtestavad. Installatsioon koondab isiklikud perspektiivid, käitumisrituaalid, meenutused ning mõtisklused avaliku ruumi teemal.
„Kõrvuti” kutsub mõtlema, kas ruumi jagava kahe võõra vahel võib tekkida usalduslik suhe. Näiteks kohtumised võõraga pargipingil on ootamatud ja panevad meid proovile: segavad argirütmi ja juhivad mõtted eemale. Räägite pisut juttu ja siis selgub, et olete naabrid. Kuidas sa varem ei märganud? Te olete elanud kõrvuti, ent pole üksteist kunagi näinud. Kas tema ongi see keegi, kes õhtuti nii valjult Klassikaraadiot kuulab, et sul on tunne nagu elaksite ühes korteris? Installatsioon „Kõrvuti” toimib umbes samamoodi: kokku saavad kaks võõrast, üks nendest oled sina aga teine? See on saladus. Võib-olla oled sa teda hommikul tööle jalutades kohanud või üksteise taga poejärjekorras seisnud. Ei tea, mida tema mõtleb, kui ta seal seisab?

Need isiklikud kohtumised ja mõtted, millest me muidu võib-olla ei räägigi, loovad „Kõrvuti” blackboxi külastaja ja täiesti juhusliku võõra inimese vahele erilise ja pisut kummalise sideme. „Kõrvuti” – see ongi hästi lähedal aga samas väga kaugel.

Kontseptsioon: KADRI LIND ja MARIE KLIIMAN (Linnafestival UIT)
Heli: MARTIN KIKAS (Ö Stuudio)
Valgus, tehniline teostus: TAAVI TOOM
Video: HENRY GRIIN
Graafika: ANU SALUMAA
Avamine 11. aprillil kl 19 Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas (Kuperjanovi 9). Kostitab pop-up Paar ning muusikat valivad DJ-d Martin Kikas ja Madis Järvekülg.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp